De zeepridder en de heks van heinde en ver

De zeepridder kreeg een zoon, Max.
Max boert zonder pardon te zeggen, eet niet met mes en vork en plast in zijn broek.
Ontstink hem! roept de zeepridder tegen Fons, zijn schildknaap.
Fons stelt voor om naar de heks van heinde en ver te gaan.
Die weet vast raad.
Maar de heks broedt op een sluw plan.
Prinses Lucy is in gevaar.
Komt de zeepridder nog op tijd?

Hoe word ik prinses?

Dot is zes en wordt prinses.

Maar hoe doe je dat als:

  • het appartement waarin je woont niet één torentje heeft                                                                      
  • je oudere zus Bes beweert dat prinses niet iets is wat je kunt worden                                                  
  • je ouders je vraag om 'prinses Dot' te worden genoemd, beantwoorden met een schamper lachje              
  • je hondje Flok steevast weigert op zijn fluwelen kussen te blijven zitten (en op het tapijt plast)

De Zeepridder

Ridders stinken. Ze wassen zich niet. Of maar één keer per jaar. De zeepridder wel. Hij is dol op wassen. Vechten kan hij ook goed. Hij is dapper én proper.

Nu vraagt de koning zijn hulp. Het land is in gevaar! Een draak houdt zich schuil op de berg. De zeepridder grijpt zijn zwaard en washandje. Hakt hij de draak in de pan?

Ridder Roger De Saint-Tropez - beter bekend als De Zeepridder - en zijn maatje Fons gaan op pad om een draak te verslaan. In ruil krijgt hij van Koning Felix de Eerste de Beste de hand van een van zijn dochters. Tenminste, dat hoopt hij.
Maar er is een kaper op de kust: Graaf Grijs, die de wereld onveilig maakt op zijn paard Macho. Wie is het sterkst en wie het slimst? En wie verovert het hart van de prinses?

20 x op stap met kinderen

Journaliste Kristien In-'t-Ven en fotografe Greetje Van Buggenhout gristen hun kinderen bij elkaar en trokken samen heel Vlaanderen door, op zoek naar plekken waar ouders én kinderen blij van worden. Plekken die zich ver houden van de platter-dan-platgetreden paden, adresjes met net dat ietsje meer. Logies, restaurants en activiteiten werden stuk voor stuk onderworpen aan een streng maar welwillend testpanel, variërend in leeftijd van 5 tot 41 jaar. De jonge garde leverde ongezouten commentaar, hun moeders spitsten de oren. Het vijfkoppige team kwam thuis met een stevige buit, die in tien onderhoudende reportages werd gegoten.

Enkele antwoorden op de vraag ‘Wat vond je het leukst?’:

Felix (7): ‘Dat ik een wandelende tak mocht aaien. En in een geitje rijden vond ik ook heel cool. Het ging niet zo snel als in een racewagen. Maar in de bochten hingen we wel scheef!’

Mirtha (5): ‘Eten binnenin een boot. En dat we een ijsje van paardenmelk kregen en appelsap uit een wijnglas mochten drinken.’

Lucy (5): ‘Toen we logeerden bij die meneer waar we zelf pizza mochten bakken in de tuin. En ’s ochtends maakte die mevrouw wentelteefjes voor ons! Ik zou daar graag wonen.’

Een wel heel bijzondere kerst

Winnaar zilveren penseel 2010

Op een ijzige winterochtend wordt Amandine geboren. Ze is zo gezond als een vis, maar heeft de huid van een boom. Omdat ze zo anders is, hoort ze nergens bij. Samen met haar schaduw gaat ze het bos in, op zoek naar wie ze echt is.

Kika en Bob op glad ijs

Kika en Bob zijn op de Noordpool beland en worden achtervolgd door een boze ijsbeer. Op het nippertje worden ze gered door een onderzeeër. Zal die hen weer naar huis brengen?

Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury 2009-2010

De apotheker heeft liefdesverdriet

Op een dag gaat de vrouw van de apotheker er vandoor met een andere man. De apotheker is ontroostbaar. Hij sluit de apotheek, laat zijn baard groeien en komt niet meer uit bed. Maar zonder apotheek geen medicijn. Mensen worden ziek en alsmaar zieker. Het bloemenmeisje doet gouden zaken. Haar zelfgeplukte boeketten met ‘veel beterschap’-kaartjes verrichten wonderen. Tot iedereen ziek is.

naar boven